”När du står och plockar skräp ur ullen på fåren utan att tänka på det, är du en god bit på väg mot bra ullvård.”

Den här sida handlar om att hålla får ur ull synpunkt.

Den ger en kortfattad inblick i vilken typ av arbete som genererar ett bra kilopris på ull av bra kvalité efter klippningstillfället. Om du tycker detta låter intressant finns mycket mer information att hämta; i handböcker för fårägare, hos Svenska fåravelsförbundet och dess distriktsföreningar, från lantrasföreningar, karderier och spinnerier, på kurser men framförallt finns mycket erfarenheter att ta del av hos etablerade fårägare runtom i sverige.

Finullsfår

Finullsfår


Ryafår

Ryafår


Gotlandsfår

Gotlandsfår


Gutefår

Gutefår

I Sverige finns idag många olika typer av får. Finullsfår, Ryafår, Gotlandsfår (fd.pälsfår), och Gutefår tillhör alla vår svenska lantras. Förutom dessa finns många tyngre köttraser som tidigare importerats till Sverige. Leicester, Texel och Shopshire är några exempel. För att fårhantering skall vara lönsam bör man arbeta med en ras som ger så mycket som möjligt av kött, skinn, ull och öppna landskap. Får av Svensk lantras uppfyller alla dessa fyra önskningar, jämnfört med köttrasfår vilket ökar förutsättningarna till att lyckas även ekonomiskt.

Åddebo Ull köper främst in ull av Svensk lantras. Efterfrågan på renrasig lantrasull främst Finull är större än tillgångarna just nu! vilket höjer priset på ullen. Åddebo Ull har tillsammans med hushållningssällskapet gjort en undersökning av lönsamheten på finullsfår kontra köttfår. Du kan läsa mer om detta här (och beställa ett formulär från Åddebo.) Åddebo arbetar för att fårägaren ska få bra betalt för renrasig ull av bästa kvalité. Ullen förmedlas vidare till hantverkaren, som senare omvandlar den till textilt hantverk framställt av den bästa råvaran vi i Sverige kan framställa med hjälp av fåren och ett gott sammarbete mellan alla parter.

Ta väl hand om dina tackor…

Friska och välmående får ger ull av bästa kvalité. Avel, utfodring, hagar, fårstall och dess golv är avgörande faktorer för hur din ull kommer att se ut vid klippningstillfället. Ett bra foderbord för grovfoder, hö eller ensilage, är en mycket god investering. Undvik att spilla hö på fåren vid utfodring - det är mycket viktigt, foderbordet bör kunna fyllas bakifrån så att du inte behöver bära fodret inne bland djuren. Det finns många sätt att utfodra sina djur på, tala med någon som har erfarenhet inom ämnet eller studera böcker för att finna en lösning som passar dina djur och ditt fårstall bäst. Vad gäller stallgolvets inverkan är en välskött ströbädd med grov och lång halm att föredra framför hackad halm eller kutterspån som gärna sätter sig i pälsen på djuren. Betet under sommarhalvåret har stor inverkan på kilopriset av ullen. För att slippa onödigt svinn av ull med god kvalité, bör tistlar och frön av olika slag avlägsnas innan de slår ut i blom och senare börjar att fröa av sig.

Det finns en lång rad olika arbetssätt att använda sig av för att tjäna ett högt kilopris på den ull du klipper av fåren. Ditt arbetssätt har stor inverkan på kilopriset av den ull du vill sälja efter klippningstillfällena. När du medvetet tar ställning och funderar över vilka får du ska avla på och hur du sköter om dina djur är resultatet från början till slut helt din egen förtjänst om det blir ett lyckat resultat, eller otjänst om det inte blir som du tänkt dig.

Vill du veta mer om får och fårskötsel kan du läsa ”Får” av Erik Sjödin, LTs förlag 1983. ”Ull - hemligheter, möjligheter, färdigheter” av Kerstin Gustafsson och Allan Waller LTs förlag 1987.

Tipsa en vän om Åddebo Ull