Hantverk » Om filtnålen

Om filtnålen

Filtnål

Filtålen kommer ursprungligen från filtindustrin i Amerika och är ett bra komplement för den som arbetar med tovning.

Filtnålen är ca 9 cm lång, den är böjd i ena änden och är försedd med hullingar och en mycket vass spets i den andra änden. En av nålens fördelar är att man kan skulptera med ull utan att använda vatten.

Med hjälp av nålen kan man bygga upp tredimensionella former i ull genom att lägga på nya lager med torr kardad ull och nåla fast dem ett efter ett. Ullfibrerna nålas samman genom att man sticker nålen, uppifrån och ner, genom den kardade ullen flera gånger. Hullingarna, på filtnålens nedre del, flyttar fibrerna från ytskiktet in i ”kärnan” så att fibrerna byter plats samt trasslar in sig i varandra som vid tovning, resultatet blir ett löst filtat stycke. Ju mer man bearbetar ullen desto fastare blir formen. Med nålen kan man fästa okardad, färgad el. ofärgad ull på ett tidigare ”nålat” eller förfiltat stycke samt reparera tunna partier i filt. När man vill stärka ett svagt parti, nålar man fast kompleterande fibrer i den tidigare gjorda filten genom att lägga kardad ull ovanpå bristningarna och föra dem genom det svaga partiet, ner i filten med hjälp av nålens hullingar. Nålen kan även användas till att nåla fast decorationer av garn eller förgarn, mönster av förfilt eller dyligt.

När du använder nålen tänk på att den har en väldigt vass spets så att du inte sticker dig. Nålen ska endast användas till att flytta fibrer från toppen till botten av föremålet, om man böjer nålen kan den gå av. När man inte arbetar med nålen bör den förvaras i ull el. tyg, inte papper det gör nålen slö.

« Tillbaka till Hantverk sidan

Tipsa en vän om Åddebo Ull