Genom att lära sig behärska en teknik -ett hantverk så fyller man funktionen som ”mänsklig” kunskapsbärare och bidrar därigenom till att ett kulturarv går vidare.

Hantverk

Nunofiltning

Nunofilt

Nunofiltning exempel

Nunofilt är en produkt av en process där ett vävt tyg bearbetats med ett eller flera lager ull, som filtas in i tyget. Resultatet blir ett filtat tyg som är lätt, mjukt, starkt och smidigt. För att framställa Nunofilt behöver Du ull av finfibrig kvalité (ex. svensk finull) samt glest vävda textilier av valfri kvalité. Siden, bomull eller viskose är att föredra. Alla dessa material finns i flera kvalitéer samt i många olika färger, med varierande mönster. Du finner dem i tygaffärer som säljer beklädnadstyger. Åddebo kan numera även erbjuda sina kunder, att till bra pris, köpa naturfärgad Sidenpai för tillverkning av Nunofilt. (Läs mer under sortiment)

Att tova är att bestämma över fibrerna krympningsprocess och forma dem till det man vill. Många är redan välbekanta med detta fenomen och vet därigenom att tovning inte är någon exakt teknik och att svensk ull inte finns att köpa utifrån några exakta måttangivelser. Så för dem som vill prova på att tillverka nunofilt kommer upplysningen om att först göra en provlapp inte som någon stor överraskning. Med facit i hand så blir filtprovet din guide och ett av de bästa hjälpmedlen du kan få till att lyckas framöver.

VÄRT ATT VETA!
Ta för vana att utgå från en och samma storlek när du lägger ut ullen (och ev. andra material) till dina provbitar. Då får du med tiden en samling prover som tydligt visar både kvalité och krympmån i förhållande till varandra. Ett bra mått på en provbit bör inte understiga 30 gånger 30 centimeter.

Kort materialupplysning:

Hos oss på Åddebo Ull kan du köpa finfibrig ull av bästa kvalité, från svenska finullsfår. Finull kan köpas i tre naturfärger. Vit, svart och brun. Vi säljer även färgad finull i 26 olika färger, se våra färger på färgkartan

Bomull -organza i olika tjocklekar ger varierande och spännande kvalitéer.

Siden -tyger finns i en mängd olika utföranden. Pai, Thai, crêpe organza och chiffong ger var för sig speciella uttryck ihop med den mångsidiga ullen. Sidentyger går även att färga med hjälp av yllefärger. Åddebo kan numera även erbjuda sina kunder, att till bra pris, köpa naturfärgad Sidenpai för tillverkning av Nunofilt. (Läs mer under sortiment)

Viskose -chiffong går lätt att filta ihop med ullen och den är bekväm att bära. Den är dock inte lika starkt som liknande vävda kvalité av silke.

Utrustning och verktyg som underlättar ditt arbete:

Kort arbetsbeskrivning:

Nunofilt kan formges på många olika sätt. Med hjälp av rullteknik strävar man efter att få den finfibriga ullen att tränga igenom utvalda textilier av olika slag och bilda en ny, personligt präglad textil. En textil som senare kan användas till beklädnad eller sömnad av inredningsföremål.

Det finns många sätt, att bruka ullen fram till önskad kvalité, prova på och känn efter vad som passar dig bäst. Grunderna inom tekniken tovning är till för att hjälpa brukaren att göra filt av ull, exakt hur man går till väga och vad man ska göra får man bestämma själv genom att själv ta sig ann och upptäcka ullen- och hantverkets möjligheter. Här nedan presenteras några sätt att göra nunofilt, väl värda att prova.

Ullen kan läggas ut direkt utanpå utvald textil eller mellan två lager vävda tyger. Ullen kan läggas ut både kardad eller något förfiltad. (Förfiltad = kardad ull som bearbetats tills dess att fibrerna börjat trassla in sig i varandra, utan att filten börjat krympa.)

Börja med att lägga ut ett pinnvävsjalusi på din arbetsplats. Täck den tänkta arbetsytan, på jalusiet, med bubbelplast. Lägg därefter ut den textil eller de textilier du valt att arbeta med ovanpå bubbelplasten. Fukta textilierna lätt. Lägg sedan ut den kardade ullen utanpå, i önskad tjocklek. Fukta ullen lätt med varmt såpvatten. Rulla ihop hela ditt jalusi, sätt tillsist gummisnoddar eller resårband runt rullen för att underlätta bearbetningen. Rulla jalusiet fram och tillbaka i ca. tre till fyra minuter. Öppna försiktigt upp rullen för att kontrollera att ullen ligger rätt, tillsätt mer vatten och rulla sedan ihop jalusiet igen, gärna från motsatt sida denna gång, sätt fast gummisnoddarna. Rulla åter jalusiet fram och tillbaka i ca. tre till fyra minuter. Öppna försiktigt upp rullen igen och kontrollera att ullen ligger rätt. Fortsätt att rulltova tills ullen är sammanfogad med textilierna, därpå kan du valka tyget till önskad kvalité genom att skölja det i varmt vatten, krama ur vattnet och kasta filten i bordet. värm arbetet och sträck ut tyget mellan varven.

Lycka till!

« Tillbaka till Hantverk sidan

Tipsa en vän om Åddebo Ull