Rätt ull på rätt plats hjälper dig att lyckas med ditt arbete. Här kan du läsa mer om vilken ulltyp du bör använda till tofflor, kläder, mattor och andra bruksförmål. Den här sidan besvarar frågan - Vad är värt att veta om ull av svensk lantras och dess goda egenskaper?

Vad gjorde vi om inte ullen fanns?

Ull exempel Ull exempel Ull exempel Ull exempel När syntetfibrer tillverkas i stora fabriker så förbrukar vi oljeresurser, ett av jordens sparkapital av lagrad solenergi. En syntetisk fiber förbrukar mellan tre och sex gånger sin egen vikt i olja då den framställs medan ull skapas med naturens hjälp, av sol, regn och vatten. En syntetisk fiber som antänds bildar klibbiga, brinnande droppar som kan ge upphov till mycket svåra skador. Ullfibrer är mycket energisnåla i sin uppbyggnad och de avger inte mycket energi då de bryts ned. Energisnålheten medför att fibrerna ogärna antänds, istället har ull väldigt lätt för att självslockna. När fibrerna utsätts för eld bildas en isolerande askskorpa som skyddar mot vidare skador.

Ull har en lång rad goda egenskaper vilka gör att ull fungerar mycket bra vid direktkontakt med huden och som inredning i offentliga miljöer.

Ull har en unik formbarhet och förmåga att motstå smuts och dålig lukt. Ull i kläder fungerar som fuktspärr för vatten i flytande form och i gasform. Om vi ska trivas i våra plagg måste den fukt huden avger, avlägsnas i samma takt som den bildas. Av alla textila material har ull den största vattenupptagningsförmågan, ull kan ta upp vatten till 35% av sin egen vikt.

I karderiet, i Åddebo, bereder vi främst ull av svenska lantrasfår så som Finullsfår, Ryafår, Gotlandsfår (fd. pälsfår) och Gutefår. Den råull som dessa djur producerar är vi mycket stolta över att kunna förmedla. Alla fibrer går att tova var för sig eller blandade med varandra. Som konsument eller hantverkare är det viktigt att du gör klart för dej vilka krav du ställer på olika ullprodukter så att du kan bruka rätt ull på rätt plats. Olika fibrer filtar olika lätt, ull är ett levande material och varje kvalité har fibrer som fungerar på sitt eget vis, efter sin egen karaktär. I sverige har varje fårras sin egen förening som värnar om djurens existens och överlevnad. Vill du fördjupa dig inom en viss fårras kan ni kontakta den förening med specifik inriktning på den ras ni är intresserad av. Ni finner dem i vår länklista.

Ullsorter

Finullsfåren

Ull exempel

Finullsfåren har en finfibrig och mjuk, värmande ull vilken ger en slät om behaglig filt, lämplig att ha nära huden i sjalar, kläder, mössor babyfiltar m. m Ullen är 6-8 centimeter lång och består till stor del av finkrusig bottenull med en viss avsaknad av täckhår, vilket gör att ullen inte är så slitstark. Har ullen färre vågor än två per centimeter klassas som Gobelängull. Finullsfårens färg är vit, svart och brun. En filt av finull har en god vattenavvisande förmåga om den valkas väl.


Ryafåren

Ull exempel

Ryafåren är den fårtyp som numera är mest lik den gamla svenska lantrasen. Ullen består både av mjuk, värmande bottenull och glansiga, slitstarka täckhår. Längden varierar mellan 15-30 centimeter och är oftast vit. Ullen värmer bra och är slitstark, glansig samt vattenavvisande. Används med fördel till tovning av mattor, sittdynor, tofflor m. m


Gotlandsfåren

Ull exempel

Gotlandsfåren har sedan 1930-talet avlats fram för att ge ett vackert och glansigt skinn med vacker lock. Ullen är 10-15 centimeter lång i olika gråa nyanser som till största delen består av grova täckhår. Ullen har hög glans och vacker lock. Fibrerna är vattenavvisande och mycket slitstarka. Används med fördel till tovning av mattor, sittdynor, tofflor m. m


Gutefåren

ull exempel

Sveriges mest ursprungliga får, Gutefåren har ull som skiftar i mörka -och ljusa gråa samt bruna nyanser. Ullen har en stor spridning av kvalitéter med allt från mjuk lättarbetad ull till grova och märghaltiga fibrer. Dessa Märghår håller fällen yvig och bidrar till en tät fäll som hindrar vatten och vind att tränga ner till huden. Märghåren ger en intressant ytstruktur åt guteullsfilten. Dessa fibrer är dock svaga och nöts bort ganska fort vid användning.

Två och en halv miljoner år

Ull är den enda textila fiber som provats mot huden i mer än två och en halv miljoner år. Om du ska arbeta för kvalité bör du tänka på vilka påfrestningar ditt tovade föremål kommer att utsättas för och välja fibrer utifrån det. Yllesockor bör tovas av fibrer som står emot väta, är slitstarka och varma. Ullen bör innehålla både bottenull och täckhår.

En yllesjal skall vara mjuk och varm och tovas lämpligast av finfibrig ull, Finull eller gobelängull. En vinterkappa skall stå emot regn och hård vind samt vara smutsavvisande, den ska även hålla formen år från år. Ett ytterplagg bör tovas av en blandning innehållande både täckhår och lite bottenull. Filtade kläder till sköna sommardagar skall vara mjuka, lätta, svala samt hålla sig fräsch utan att behöva tvättas så ofta. Plaggen bör tovas av finfibrig ull, Finull eller gobeläng.

Till gardiner och andra inredningstextilier, som ska ha ett vackert fall, ge bra akustik, stå emot damm och smuts samt vara flamsäkra, kan man använda vilken fibertyp som helst. Alla ulltyper har egenskaper anpassade för ändamålet. Här är det formgivningen och åter igen - användningsområdet, som avgör vilken kvalité som skall användas.

Stoppningsull, ull från tyngre köttrasfår, är ett billigt och på många sätt praktiskt naturmaterial att använda vid stoppning av täcken, dynor och kuddar. Stoppningsull behöver ha god spänst så att de inte plattas till samt ha god isoleringsförmåga mot så väl kyla som värme.

Tipsa en vän om Åddebo Ull