top of page
IMG_2450_edited.jpg

TA VÄL HAND OM DINA TACKOR…

Friska och välmående får ger svensk ull av bästa kvalité. Avel, utfodring, hagar, fårstall och dess golv är avgörande faktorer för hur din ull kommer att se ut vid klippningstillfället. Ett bra foderbord för grovfoder, hö eller ensilage, är en mycket god investering. Undvik att spilla hö på fåren vid utfodring - det är mycket viktigt, foderbordet bör kunna fyllas bakifrån så att du inte behöver bära fodret inne bland djuren.


Det finns många sätt att utfodra sina djur på, tala med någon som har erfarenhet inom ämnet eller studera böcker för att finna en lösning som passar dina djur och ditt fårstall bäst.

Vad gäller stallgolvets inverkan är en välskött ströbädd med grov och lång halm att föredra framför hackad halm eller kutterspån som gärna sätter sig i pälsen på djuren.

Betet under sommarhalvåret har stor inverkan på kilopriset av ullen. För att slippa onödigt svinn av ull med god kvalité, bör tistlar och frön av olika slag avlägsnas innan de slår ut i blom och senare börjar att fröa av sig.


Det finns en lång rad olika arbetssätt att använda sig av för att tjäna ett högt kilopris på den ull du klipper av fåren. Ditt arbetssätt har stor inverkan på kilopriset av den ull du vill sälja efter klippningstillfällena. När du medvetet tar ställning och funderar över vilka får du ska avla på och hur du sköter om dina djur är resultatet från början till slut helt din egen förtjänst om det blir ett lyckat resultat, eller otjänst om det inte blir som du tänkt dig.

Tack för ditt meddelande!

bottom of page